Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Η πρώτη Υπέρ – Υπερδύναμη (Hyper Power) στην ιστορία της Ανθρωπότητος: Ρωσία - Κίνα - Ιράν - Ινδία

Του Δρ Κωνσταντίνου Γρίβα*

Οι περισσότερες αναλύσεις αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Συρία τείνουν να επικεντρώνονται στις πιθανές συνέπειες στο γεωσύστημα της Μέσης Ανατολής. Όμως, με βάση τις αρχές της μεθόδου της Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τον καθηγητή Ι.Θ.Μάζη, το διεθνές σύστημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια αδιαίρετη ολότητα. Με βάση αυτήν τη λογική, οι εξελίξεις στη Συρία συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας νέας πλανητικής γεωπολιτικής πραγματικότητας.
Έτσι, με καταλύτη την κοινή προσπάθεια για ενίσχυση του καθεστώτος Άσαντ, το Ιράν με τη Ρωσία αναβαθμίζουν τη σχέση τους στο επίπεδο της μακρόπνοης, στρατηγικής συμμαχίας. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται και οι σχέσεις Ρωσίας – Κίνας, δεδομένης της πολύ στενής σχέσης Τεχεράνης – Πεκίνου. Στο μεταξύ, η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία από τη Δυτική Ευρώπη, μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, έχει ωθήσει τη Ρωσία προς την αγκαλιά της Κίνας, ενώ η προσπάθεια των Αμερικανών να εγκλωβίσουν την Κίνα και να την αποτρέψουν να εξελιχθεί σε ναυτική δύναμη, ωθεί και το Πεκίνο στην αγκαλιά της Μόσχας. Διαμορφώνεται έτσι το πρόπλασμα μιας γεωπολιτικής συσσωμάτωσης που ενδέχεται να εξελιχθεί στη πρώτη Υπέρ – Υπερδύναμη (Hyper Power) στην ιστορία της Ανθρωπότητας.
Το τρίγωνο αυτό Ρωσίας – Κίνας – Ιράν θα συμπαρασύρει στην τροχιά του και άλλες χώρες. Ακόμη και η Ινδία είναι πολύ πιθανόν ότι θα προσπαθήσει να ενταχθεί σε αυτό. Βέβαια, η Ινδία με την Κίνα παραμένουν έντονα ανταγωνιστικές. Όμως, με ενδιάμεσο τη Ρωσία, θα μπορούσε να προκύψει εξομάλυνση των σχέσεων τους. Εν κατακλείδι, η Ευρασία δείχνει να συσπειρώνεται, διαμορφώνοντας μια νέα παγκόσμια γεωπολιτική πραγματικότητα, μέσα στην οποία η πάλαι ποτέ πανίσχυρη Δύση ενδέχεται να βρεθεί να έχει εντελώς δευτερεύοντα ρόλο.

*O Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας, διδάσκει το μάθημα της Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)  και Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).