Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Αλέξανδρος Νιέφσκι


Δεξιά: Ρώσος Ορθόδοξος "κνιάζ" εναντίον Παπικού Σταυροφόρου
Από την ταινία του Αϊζενστάιν "Αλέξανδρος Νιέφσκι".

-----------------

Ο Νέφσκι σύντριψε τους Τεύτονες ιππότες στη μάχη των Πάγων ενώ ήταν υποτελής των Μογγόλων, όπως όλοι οι «Βασιλείς του Ρως». Οι Δυτικοί ιστορικοί ισχυρίζονται πως χρησιμοποίησε Μογγόλους ως ενίσχυση εναντίον των «Νεμίτζων» [Γερμανών] Τα ίδια λένε για τους Βυζαντινούς. Τα ίδια έλεγε και ο Αδόλφος για το Στάλιν.

Ο Νέφσκι απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε πρόταση συμμαχίας με τους Δυτικούς και εκτελούσε με συνοπτικές διαδικασίες κάθε συνεργάτη τους. Είχε πολύ σωστά κρίνει πως η μακροπρόθεσμη απειλή, ο κύριος εχθρός, ήταν η Δύση.

Οι Μογγόλοι δεν «ήρθαν για να μείνουν», ούτε και οι Τούρκοι. Ήρθε και η σειρά των Μογγόλων, όταν τους σύντριψε ο Ντονσκόι στη μάχη του Κουλίκοβο.

Μακρόπνοες πολιτικές, σε βάθος χρόνου. Δεν ήταν Ρώσικες, αλλά γνήσια Βυζαντινές, καθορισμένες από αυτούς τους δάσκαλους του είδους, που επιβίωσαν χίλια χρόνια διεξάγοντας διμέτωπο αγώνα.

Εμείς ακούσαμε τους Νεοπλατωνικούς και τον «σοφό» Πλήθωνα, και φτάσαμε όπου φτάσαμε, να γίνουμε «τα αμάλωτα (=αιχμάλωτοι) του κόσμου», όπως λέει το Χρονικό του Μορέως. Και όμως, η επιτυχημένη ανθενωτική πολιτική, που δεν εφαρμόστηκε στην Άλωση, κατηγορείται για… αποτυχία, ενώ η πολιτική των Ενωτικών που… εφαρμόστηκε και απέτυχε, θεωρείται επιτυχημένη.

Περισσότερα για τη ταινία του Αϊζενστάιν "Αλέξανδρος Νιέφσκι" εδώ.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ KAI ΕΔΩ